A halászlé összeköt
Ellátogattunk egy kis magyarlakta faluba a Duna északi partján, hogy megtudakoljuk, ott hogyan főzik a halászlét. Meglepő dolgokkal szembesültünk…

 dunamocs.jpg

A Duna Dunaradvány és  Dunamocs között - kép forrása: http://mapio.net

A Dunapartról a legtöbb embernek a hajókázás, fürdőzés, ámuldozás, álmodozás stb. mellett legelébb a halászlé jut eszébe. A halászléről pedig az örök nemzeti viták legvehemensebbike: passzírozunk, nem passzírozunk, hogyan főzzük, mit teszünk bele, milyen paprikával, és sorolhatnám... Természetesen mindenki meg van győződve róla, hogy az egyedül hiteles, a legvalódibb halászlét ő maga készíti, minden más csak gyenge utánzat...

Már az első mondatban vitáról beszélek, de a halászlé kapcsolatokat is épít. Fogadjunk, hogy kevesen hallottak róla, hogy idén májusban "Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák államfő magánjellegű találkozón vett részt /.../ a magyar köztársasági elnök rezidenciáján. A két államfő közösen halászlevet főzött. Az elnökök hivatalai azonban ettől több információt nem közöltek a találkozóról, még a halászlé receptjét sem." Idézet forrása: itt.

A szlovák államfő Facebook oldalán képet is találunk az étekről:

Andrej Kiska fényképe.

 

A két országot a nagyobbrészt a Duna köti össze, ezért joggal szerepel a halászlé a diplomáciában, és egy jó halászlé mellett csak barátkozni lehet.

Ráadásul Dél-Szlovákiában jelentős magyar lakosság él, akik jó szívvel népszerűsítik a magyar halászlevet a szlovákok körében. S bár nem állítom, hogy a halászlé egy csapásra megszüntet minden ellentétet (itt nem merek a szegedi - bajai csatára gondolni!), javaslom, nézzük meg, mit gondolnak a halászléről a Duna északi partján, Dunamocson.

Dunamocs egy alig több, mint ezer fős település a Duna északi partján, félúton Párkány és Komárom között.Szemközt Süttő település található, amely a mészkövén túl a boráról is híres, a neszmélyi borvidék egyik meghatározó települése. A Duna nem szab határt a képzeletbeli borvidéknek, Dunamocson évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek.

A település legnagyobb rendezvénye is a borhoz, pontosabban a bor leghuncutabb válfajához, a murcihoz köthető, melyet errefelé - még mókásabb kifejezéssel - burcsáknak neveznek. Ez pedig nem más, mint egy különleges csemege, a must és bor átmenete, a nem egészen kierjedt must, amelynek azonban már óvatosságra intő alkoholtartalma van, Talán nem véletlen, hogy ilyen mókás elnevezésekkel illetik.

Meg is lehet ünnepelni a nedűt, az idén immár ötödik alkalommal, szeptember 1-2. között kerül sor  a  dunamocsi Burcsákfesztiválra.

 burcsakfesztival_dunamocs.jpg

Kép forrása, és rendezvény programja: itt .

De kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz. Az igazán jó borvidékek szorosan kötődnek a vízhez, legyen ez akár tenger, tó vagy folyó, innentől fogva egy borvidék arcát - a boron túl persze - a halételei határozzák meg. Ezen belül is a hallevesek, amelyeket a szükség és leleményesség csiszolt évszázadok alatt, amelyek leginkább abból a halból készültek, amelyeket nem nagyon lehetett jó pénzért eladni. Sajnos a halászmesterség eltűnőben, cserében a vendéglősök próbálják adaptálni a régi szép hagyományokat nem túl meggyőző sikerrel. Tény, hogy egységes receptúra errefelé sincs, van aki bőszen passzíroz, más a bajai hagyományt követi és tésztával fogyasztja, vannak akik zölségelik is errefelé (bár ez már egy másik műfaj).

Viszont a Burcsákfesztiválon nem a halászléé a főszerep: lecsófőző versenyt hirdetnek a szervezők, és bizony igazuk van, mert halászlét bármikor lehet főzni, de a legjobb lecsó augusztus végén készül, amikor az őszi elmúlás előtt érik be igazán a paprikák és paradicsomok íze.

dunamocs_lecso.jpg

Forrás: Facebook

Az elnökök halászleve a passzírozott fajta, inycsilklandó tányér, ahol a zamatos lében találkozik a ponyt, a harcsafilé és az ikra. Ezért következzék egy hétköznapi recept a Duna északi partjáról. Nem vendéglősök írták, de nem is halászok, egy mód, ahogyan a helyiek készítik:  (a gyufatészta opcionális, legtöbbször friss fehér kenyér kíséri a hallét és persze a murci vagy a burcsák, amikor szezonja van, egyébként, alapszabályként, egy jó kadarkának, sillernek vagy egy légiesebb kékfrankosnak kell kísérnie a helyi halételt, mégpedig a dunamocsi vagy muzslai pincészetek kínálatából.

 De lássuk a receptet:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kiló filézett, besózott halhús (ponty, harcsa, márna), ha nem filézzük, irdaljuk be jól
  • 0,5 kg halaprólék (fej, uszony, farok), többfajta halból,
  • két nagy fej vöröshagyma,
  • 4 evőkanál jóféle pirospaprika,
  • 10 dkg ikra, haltej,
  • só,
  • víz,
  • 25 dkg gyufatészta. 

Az aprólékot a felkockázott hagymával, sóval, feltesszük főni. Mikor felforrt, ahol leginkább lobog, hozzáadjuk a pirospaprikát és kb 30 percen keresztül lobogtatva főzzük. A paprikának teljesen fel kell olvadnia, a szétfőtt hagyma szintén sűríti a levet. Ezután a levet leöntjük az aprólékról egy másik edénybe-bográcsba.

Az ismét forrásba hozott aprólék nélküli lébe ezután belehelyezzük a filézett halat és még 10 percig lobogtatva főzzük.

A lében külön megfőzött gyufatésztával tálaljuk. (A tészta elmaradhat, friss fehér kenyér helyettesítheti, egy jó helyi bor viszont nem maradhat el., így lesz teljes az élmény.)

 Most pedig szavazzon az olvasó: 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr3212757582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.27. 17:03:12

Nyami.Én csak azt tudom, hogy hogyan kell megenni, de azt nagyon.Sokat ide de azonnal! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.27. 17:07:32

Másrészt meg nem kell kizárni semmit sem bármelyik lehet kurvafinom, a csajokat is szeretjük szőkén, barnán, feketén is.
Annál röhejesebb nincs, mikor késhegyre megy két hülye, hogy csak így lehet és sosem úgy.Összeveszni ilyenen egy fasság, széles látókör és elfogadóképesség, ennyi kell csak... :D

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.08.27. 18:31:45

de gustibus... - szoktamj volt mondani, mindenki higgyen abban, amit ő szeret.
viszont (jó)ízlésről lehet vitatkozni, pl. mit keres a halaszlé herendi tányérban?
brrr....

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2017.08.27. 19:45:24

Én is szavaztam, de ez csak egyfajta szimpátia-„tüntetés”. Nem szeretem a vérre menő csatározásokat a bogrács körül. Olyan, mintha almát hasonlítanánk a körtével. A halat minden formában szeretem akár szegedi, akár bajai módon készítik (készítem). Szokás és ízlés dolga, nem mellesleg valamennyi módszernél akár mellé is lehet durrantani.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2017.08.27. 19:48:00

@nagypapi: Államfőéknél így szokás – gondolom. Nálunk nem fordulhatna elő, mert nincs ilyen csetresünk.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.08.27. 19:54:41

@Jumbóka: Gondolom, ha lenne, sem abban tálalnád :)
nálunk mázas cseréptál járja az ilyen levesekhez

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) sturovo (1) Sturovo (2) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása