Ez történt Komáromban 170 évvel ezelőtt

1850 februárjában járunk, Komáromban. Alig néhány hónap telt el Klapka fegyverletétele után. A város lakói éppcsak most kezdték feldolgozni a történteket. 

komarom.jpg

Komárom városa a 19. század 2. felében. Forrás: Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben. XV. kötet. Magyarország V. – Felső-Magyarország I. Felső-Magyarország nyugati fele Pozsony megyétől a Garam-melléki bányavidékig (Budapest, 1899)

A fegyverletétel után a városlakókra év végén még egy teher zúdult: december elején a Kossuth-bankóikat és a Klapka-féle váltópénzt, amely a lakosság nagy részének a teljes készpénz vagyona volt, be kellett szolgáltatniuk, amit 1849. december 22-én az angolkertben nyilvánosan elégettek. Szinnyei József így számolt be erről a naplójában: 

"Elégették a beadott magyar bankjegyeket az angolkertben három vaskályhában; ekkor egy szegény asszony ily panaszra fakadt: »de soknak a háza ég most.«"

0313.JPG

A Klapka-féle váltópénz

Beöthy Lászlótól azt is tudjuk, hogy

"Komáromban nem egy vagyonosb család volt oly helyzetben, miszerint egyetlen egy austriai bankjeggyel sem birt s hitelpénzhez valónak vajmi sokan nyúlni kénytelenek."

 varkapu-jmvk_hu_1.jpg

A komáromi erőd a 19. század második felében. 

 

... és akkor...

 

mentes1838.jpgÁrvízi mentés. Forrás: Pesti Hírlap Naptára 1938 

Ebben a helyzetben 1850. februárjában újabb csapás érte Komáromot. Szinnyei József a naplójában dokumentálta az eseményeket:

"Febr. 10. Nagy árvíz veszedelem fenyegeti a várost. Febr. 11. A víz a piacig jött. Este a várban ágyúból lőttek; a Nádorvonalon pedig riadót doboltak. Mindenfelé nagy a veszedelem. Febr. 12. Már 280, többnyire vályogból épült ház összeomlott. Ma azonban a víz apadt."

Hogy pontosan mi történt, Gyulai Rudolf Adatok Komárom vármegye monografiájához című munkájában (1892) olvashatjuk: 

1850-ben a Vág, Nyitra és Zsitva is kiöntött és 14,436 hold került víz alá, 9 községben 3 emberélet, 277 épület és 187 háziállat esett áldozatul, a kár 160,000 forint volt. Az árvíz le nem folyt 7333 holdról, belvíz 6666, fakadó víz 2666 holdon maradt. Komárom város jelentékeny részét febr. 11—12-én önté el az árvíz, 379 ház víz alatt állott, 177 rommá lett, 120 tetemesen megsérült, hajléktalan lett 1516 ember, a kár 156,130 frt volt.

 Az eseményekről azonban legrészletesebben Beöthy László számolt be a Romemlékekben: 

"1850-ben február 12-kén az üldöző balsorsnak ismét egy újabb csapását kelle szenvednie. Nevezetesen, a mondott napon a hirtelen megáradott víz hideg és jeges hullámai lepék el a városnak csaknem fele részét. A viz rohanó sebessége meggátlott minden megfeszített erőt, melyel a veszélyek minden nemétől oly gyakran látogatott szerencsétlen várost ezren siettek és iparkodtak megmenteni. 

Hasztalan. A hullámok sebes rohammal özönlék körűl a várost, s kevés idő alatt majd 400 ház omladékai hirdették újabb sorát a nyomor- s kétségbeesésnek, mely jelenleg a szegényebb s tehetlenebb osztály keblét marcongolá.
Síró gyermekek s jajgató özvegyek futkosák körűl a szárazon maradt házak pitvarait, szállás- és kenyérért esdeklők. Mintha mondották volna: szánjatok és segítsetek ti most minket, kik nem feledék a könyör s irgalom alacsony viskóit megnyitni előttetek akkor, midőn a sűrűn repülő tűzgolyók és 'bombák öldöklő zápora elől szegény tájékunk nádas födelei alá menekvétek!

Igen. Az árvíz romboló hullámai alá temetett városrész volt, mely a Vág felé eső távolságánál fogva az ostromlás bombáit annyira mennyire elkerülheté; e városrész volt az, mely a keresztyéni szeretet szánalmával, s könyörével emelé meg a menekvő előtt fakilincsét, s mely a szerencsétlen menekvők százainak a részvét önzetlen hevétől átmelegített szobát nyitott.

Több nap telék el, míg a kiáradott s pusztító elem ismét előbbi medrébe költözött.

A városi hatóság, valamint a megyei kormánybiztos is nemes munkássággal fáradának és gondoskodtak, hogy a lak, s kenyér nélkül maradt szerencsétlenek szállást s élelmet nyerjenek; hogy számokra adakozások s önkénytes alamizsnák gyüjtessenek; . . . · de minden csak a pillanat követelőbb szükségeit elégítheté ki, a nélkül, hogy a nyomort s bajt végkép szüntethette volna.

Az újjáépítés egy ekkora katasztrófa után akkor sem lett volna egyszerű, ha nem a fenti események előzik meg a történteket. Nem véletlen, hogy a Hölgyfutár is sajnálkozva ír a történtekről az 1850. február 25-i számában:

"Komáromot szinte nem kímélte e csapás, annyi bajon ment át e szerencsétlen város rövid idő alatt, hogy tiz év sem igen gyógyíthatja meg sebeit."

 

Újjáépítés sok-sok támogatással

 

tisztipav-jmvk_hu.jpg

Komárom - utcarészlet a Tiszti Pavilonnal a 19. század második felében egykori képeslapon. Forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár

Az újjáépítés nem ment egyik napról a másikra. 

A segélygyűjtés birodalomszerte elrendeltetett, s adakozások történtek is, de a kár s veszteség sokkal nagyobb volt, hogysem az eddig begyűlt adakozások öszvege, azt csak némileg is pótolhat' ta volna.
Örvendetes s nevezetes segélyül szolgált ezek közt ö felsége azon jótékony intézkedése , miszerint a komáromi tűz- és vízkárosultak között, kiosztandó segélypénzül febr. 26-ról 150,000 pfrtot méltóztatott 10 év alatt visszafizetendő kamatatlan kölcsönkép elrendelni.
Ezen öszvegből a város, tűz által szenvedett kárai pótlására 100,000-et magának megtartván, a károsult lakosok közt 10 év alatt részletenként visszafizetendő kölcsönűl 50,000 frtot osztott ki.
E kölcsönnek segítő s orvosló hatását, tagadni ugyan nem lehet; de mily sokan vágynak, kik kölcsönűl kapott pénzöket nem a lehamvadt fedél, vagy a leroskadt házfalak felépítésére, hanem a közelebb múlt 3 szerencsétlen év súlyos viszontagságai miatt kiürült éléstárak s közvetlen életszükségeik pótlására valónak kénytelenek fordítani, vagy a magányosaktól előbb kölcsönvett tőkepénzek kamataira felhasználni. Ez oka, hogy a város leégett vagy ledőlt házai még teljesen máig sem építtettek fel; s ez oka, hogy a segély még mindig jókor van, s hogy a jelen album mindenesetre emléklombjaul szolgál azon áldozatoknak, melyeket a felebaráti szeretet részint már nyújtott, részint még nyújtani fog.

 Az árvíz ráirányította a figyelmet azonban a gátrendszer megerősítésére és a Pozsony környéki vízrendszer kiépítésének fontosságára. 1853-ban Ferenc József már ennek az eredményeit ment megnézni Komáromba. 1855-ben pedig egy helybéli már így számolt be a város újjáépítésének eredményeiről a Budapesti Hírlap júniusi számában: 

"Házaink, ha nem emelkedtek s szaporodtak is, de mindenesetre osinosodtak; utczáink némileg rendeztettek, téreink javíttattak, városunk tavai pedig mert fájdalom, ilyek is léteztek a nöki hivatal erélyes és dicséretreméltó intézkedései nyomán nagy részben már lecsapoltattak és kiszáríttattak. Két nevezetes kathol. templom romban áll ugyan még, de már az egyik legalább födelet nyert, s dicséretes az elöljáróságnak azon buzgósága, mely szerint a segélygyüjtésnek min - den legkisebb alkalmát megragadta, hogy a rosi közönség ezen egyik legfontosabb és legszentebb ügye mielőbb czélt érhessen."

 TIPP: A komáromi erődben időről időre szerveznek éjszakai erődtúrákat, illetve természetesen nappal is látogatható az egykori Magyarország legjelentősebb erődrendszere. Bővebb információ, időpontfoglalás: https://www.visitdanube.eu/hu/reszletek-1/komaromi-erodrendszer

 

Források: 

  • Gyulai Rudolf: Adatok Komárom vármegye monografiájához. In:  A Komárom-Vármegyei és Városi Muzeum-Egyesület értesítője (1892)
  • Szinnyei József Naplója
  • Beöthy László: Romemlékek. 1851.
  • Budapesti Hírlap 1855. évfolyam
  • Hölgyfutár 1850. évfolyam
  • Komárom városa a 19. század 2. felében. Forrás: Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben. XV. kötet. Magyarország V. – Felső-Magyarország I. Felső-Magyarország nyugati fele Pozsony megyétől a Garam-melléki bányavidékig (Budapest, 1899)

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr115466058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) Sturovo (2) sturovo (1) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása