Ami 70 millió karakternyi mese mögött van
195 éve született Jókai Mór

70 millió karakternyi szöveg - ennyit írt le Jókai Mór. A történetei a mai fiatalabb generációknak talán ma már kevésbé tűnnek élvezetesnek, de sok generáció könnyezte meg Baradlay Jenő sorsát, vagy éppen Timea történetét. 

tisztipav-jmvk_hu.jpg

A  komáromi Tiszti Pavilon Jókai gyerekkorában épült

 [Jókai] Pályája engem visszavezet szülővárosába, a gazdag és egyszerű, a komoly és vidám dunamelléki városba, Komáromba. Élvezet a girbe-gurba, hepe-hupás utczákon, melyeknek virágos ablaka, zörgetös kapuja, boltozatos tornácza, hosszan elváló házai között annyi volt a nemesi hajlék, a salva guardia, hogy a városnak nagy része voltaképp vármegye volt. Elvezet a házak patriarkális világába, melyben a komoly meggondolással és illő tempóval végzett napi munkát a régi magyar mulatságoknak, névnapoknak, disznótoroknak, szüreteknek ritkán zajos, de annál vidámabb és zavartalanabb örömei váltogatták. Ennek az ósdi életnek képeiből milyen jólét és milyen egyezség fénye sugárzik! A városban lakó táblabiró, a tekintélyes szenátor, a gazdag magyar gabona- és fakereskedő, meg a jómódú, tisztességtudó, egypár deák iskolát végzett »szekeres gazda« közös társadalmi életet élnek, melynek az öreg pap tudós tekintélye és orátora, a fiatal káplán és professzor gyakran legvígabb kalefaktora. Deák szó félszázadja nem hallik ugyan már benne, de még él a régi kollégium, melyben még ismertem a maradhatatlan »peregrinust«. Falai annak a nagy templomnak árnyékában emelkednek, melyben nagyanyám keresztvízre tartotta Jókai Mórt. Ismertem azt is, a ki odaküldötte és visszavárta: az öreg, fekete főkötős »tekintetes asszonyt«, kit sohasem láttam mosolyogni, de gyerekkuczkómból sokat hallgattam mulatságos elbeszélését s a nagymihály-utczai tornáczon meghúzódva hallgattam, mig odabenn rokkája mellett végigdudolja a zsoltárt."

- emlékezett vissza Jókaira Beöthy Zsolt 1905-ben a Kisfaludy Társaság ülésén. Jókai Mór születésének 195. évfordulója alkalmából most három, a szerző életében fontos komáromi helyszínt mutatunk be.

1. A ház, ahol született

 

jokai_eredei_szulohaza.png

Jókai Eszter, a szerző nővérének a visszaemlékezéseiből sokmindent megtudunk többek között arról a házról is, ahol az író született. 

Sajátságos ház volt az, melyben az én Móricz öcsém született. Városon szokatlan, két utczára szolgáló telken épitve, egyikre sem nézett ablakaival. A vármegye-uteza baloldali során volt egy hosszú, magas deszkakerites, melyen az akáczfák lombjai kihajlottak az utczára, úgyhogy az idegen ügyelem nélkül haladt volna el a kerítéssel egyforma magasságú kapu melletti utczaajtónál, mely kívülről redőzetformán volt borítva s zörgetővel ellátva, mely kis koczczantásra is éles hangot adott.

Az utczaajtón belül voltak a gyümölcsfák; jobbra néhány öl puszta térség, egy deszkafödelű félszer, — esős időben kellemes játszóhely, száraz homokkal.

Az épület hosszú volt, végig boltíves folyosóval; ablakai többnyire erre a folyosóra nyíltak. A négyszögletű oszlopok, melyek boltiveit tartották, félig fallal voltak berakva s csak a folyosó két végén lehetett kijárni. A mint az ember a folyosóra föllépett, mindjárt nyílt ott jobbra egy dupla redőzött ajtó egy kicsi, téglatalajú helyiségre, melyben hajdan kandalló lehetett, akkor nálunk csak a rá nyíló szoba kályháját fűtötték róla. Ez a szoba is kisded volt, egy ablakkal a folyosóra, de már a rákövetkező jókora volt, két ablakkal és igen nagy ablakközökkel, az ablak pedig magasan, csaknem egészen a gerendázatnál nézett a szomszéd udvarra. Ebben a szobában született az én Móricz öcsém.

orszagvilag_1894_1_pages36-36-page-001.jpg

Forrás: Ország-Világ 1894. évfolyam

"A születési szobán túl következett egy konyha és ismét egy szoba s aztán az éléstár, farostélyzatú ablakkal, mely a kertre nézett. Az udvaron gazdasági épületek, istáló, hizlaló, úgy állítva keresztbe, hogy az ember nem láthatott a kertbe. A kerten végig szőlőlugas vezetett egész egy deszkabódéig, melybe falépcsőkön kellett fölmenni." 

(Forrás: Vasárnapi Újság 1885)

20180223_120416.jpg

Jókai szülőházánál. Forrás: Duna Menti Múzeum

Az 1848. szeptember 17-i komáromi tűzvész során az épület nagy része elpusztult, akárcsak Komárom templomai. A ház helyére épült új épületre emléktáblát helyeztek 1881-ben.

jokaiszulohaz_2.jpg

Jókai szülőháza ma boltként működik. Saját fotó

2. A családi ház

 

ujidok_1904_1_pages477-477-page-001.jpg

Fotó forrása: Új Idők 1904. évfolyam

"Milyen angyali élet volt annál a mi házunknál! Sohasem hallatszott ott egy haragos szó. Testvéreim szerették egymást, engemet még jobban."

- írta Jókai később arról a házról, amelybe 1826 szeptemberében költözött be a Jókai család. Az építkezésről Jókai Eszter így emlékezett: 

 
"Mikor
az alapkövet letették, akkor mind leszálltunk a fundamentomnak ásott árokba és ütöttünk egy párt az első kőre. A kis Móriczot is lenyújtotta édes anyánk édes apánk karjára, az is hadd vegyen részt az alapkő letételében. Örült a kis gyerek, kaczagott az ő kezében oly súlyos kalapácsnak. Mindig is szereteti nehezeket emelgetni s most is annyi kavicsot szedett szoknyájába, hogy alig birt vele fölkelni, de ő azt mégis oda hordta édes anyánkhoz.

(Jókai Eszter visszaemlékezése a Vasárnapi Újság 1885. évfolyamából)

A ház a Szombati utca és a Nagymihály köz sarkán állt. 

3. Az Erzsébet-sziget

 

vasarnapiujsag_1910_pages18-18-page-001.jpg

Forrás: Vasárnapi Újság 1910.

1819-ben Komárom városa felparcelláztatta a mai Erzsébet-szigetet annak érdekében, hogy a parcellákat megvásárolók nyaralókat alakítsanak ki itt. Jókai édeasapja mindjárt két parcellát is vásárolt, a 15-ös és a 106-os számút, 110 és  105 forintért. Eötvös Károly így írt róla a Pesti Hírlap hasábjain 1905-ben:

"A két kert vad volt, rendezetlen zátony volt. Akkora volt benne a rekettye, bürök, sás- lárom, vad mályva, takácsmácsonya, hogy ellakhatott volna benne az oroszlán is. Egyik se nézett a Dunára. Először kerítéssel kellett rülvenni. Azután fákkal kellett beültetni. A ros buzdított, parancsolt, rendelkezett és csemetékről gondoskodott. A mindenféle iszalagok, loncok, jázminok, galagonyák, hólabdák, fekete és vad ribiszkék ekkor jöttek divatba. De a gyümölcsfák is. Filagóriákat, glorietteket, villákat, hüselőket is kezdtek építeni. A szigeti villa alakja különös volt s közmondásossá vált. Ma is van még a legelsőkből nehány. Kis, négy- szögletes épület téglából vagy fából, manzardos kettős tetővel, fazsindellyel. Egy szoba s valamely kis mellékhelyiség, semmi más. Minek is több? Nem lakott ott senki se télen, se nyáron. Közel is volt a városhoz. Csak arra való volt, ha az ember kisétált a kertbe s véletlenül eső érte, bevonuljon az eső elől.
Jókay
József uram is állított egy. kis filagóriát. A külső kertbeli nem sokkal volt nagyobb, mint egy utcai kofaesernyő. Fából volt oldala, teteje. A kertész szokta benne tartani szerszámait. Díszes is volt valamikor, de az idő lassanként rútul elnyűtte. Ma már nyoma sincs. Ahol állott, ott most cukorborsót tenyészt a mostani tulajdonos.

Megnéztem azt a kertet. Egykor gyümölcsfákkal, szbokrokkal volt teljes. A nagy költő ide járt ki gyerekkorában s később is, amikor már lelkét elborította az ábrándok, képek, sejtelmek, csodás képzeletek világa. Innen ballagott ki a sziget felső orrára, hogy széttekintsen a vízen, a partokon, a monostori erődökön, Csallóköz síkjain. Itt számlálgatta a dunai malmok kerekének fordulásait. Itt hallgatta a malomkerekek nyikorgását. [...] Ezer ötlet, ezer jó szó, ezer tünemény vésődött itt a nagy költőnek, akkor még rózsás arcú sudár növésű diák-ifjúnak fogékony leikébe.

A kertről Szinnyei József is megemlékezett, tanulóéveire visszaemlékezve (Megjelent: magyar Szalon 20. kötet)


Az
iskolai szünnapokat 1845-ben Komáromban töltvén, különösen Beöthy Laczi társaságában, a «Nepean sziget» hatása alatt természetesen sokat beszéltünk Jókairól, ki akkor szintén ott időzött édes anyjánál; nekem, de másoknak is különösnek tetszett az ünnepelt iró zárkózottsága. Én, noha már az előző években is láttam őt, szerettem volna ismét látni. Mint Laczi barátomtól értesültem, ő akkor rendesen korán kelt és a szigeti kertjükbe ment ki, hol estig tartózkodott, a «Hétköznapok»-at írva; még az ebédjét is oda vitték utána.

 20180223_120514.jpg

A Jókai-filagória átadóján 1913. Forrás: Zichy Palota, Duna Menti Múzeum

Jókai halála után Beöthy Zsolt a Jókai-kert szomszédságában emlékművet állított a szerző tiszteletére 1913-ban. Az Ujság című lap így számolt be az eseményről: 

"Jókai-szobor Komáromban. A magyar regényírás fejedelmének halhatatlanságát tegnap óta Komárom városában pompás kis szobor hirdeti. Beöthy Zsolt érdeme, hogy Jókai Mórnak abban a városban, a melyhez szoros szálak fűzték a költőkirályt, immár szobra van és mi tagadás, csak szégyenkezés érheti Budapest székesfővárost, hogy itt még mindig híján vagyunk Jókai Mór szobrának. A magyar irodalom kiváló mivelője, Beöthy Zsolt Komárom első Jókai-szobrát a duna- szigeti franczia kastély kertjében állíttatta fel. Szeptember 4-én van Beöthy születésenapja s ez alkalomból nagy társaságot szokott vendégül látni minden szeptember első vasárnapján. Az idei vendéglátást az tette különös ünneppé, hogy a házigazda felavatta a Jókai-szobrot. A szobor számára egy kis pergola épült, itt állították fel Zala György művét, a melyet a szobrász még Jókai életében mintázott. Kegyeletes szivek arról a két helyről küldtek erre az alkalomra földet és rózsalevelet, a melyet Jókai legjobban szeretett: a svábhegyi villájának kertjéből és a balatonfüredi rózsáskertből. A földet és a rózsalombot elszórták a mellszobor tövében. "

A szobor sajnos 1919-ben a harcok áldozatává vált, a Jókai-filagória azonban is is látogatható. 

 jokaifolagoria_3.JPG

A Jókai-filagória ma. Saját fotó. Bővebben>>>

Ez a város nem fog elsüllyedni - írta Jókai Az elátkozott család-ban, s ebben nagy szerepet játszik Jókai öröksége a városban. Komárom telis-teli van Jókai emlékekkel, érdemes egy kirándulás keretében ezeket a helyszíneket bejárni, amiben segítséget nyújt a visitdanube.eu weboldal és a GUIDE@HAND Dunamente mobil alkalmazás is. 

+ Képek a további Jókai-emlékekről

 

img_9043.JPG

1. Emléktábla a református kollégium falán. Erről így írt Az Est hármaskönyve 1925-ben:

"Egy őszi reggelen a kis Móricot kézen fogta az apja és elvitte a református templommal szemben lévő iskolába. Az emeletes épület felső része a nagydiákoké volt, földszintjén az elemi iskolások tanultak. A félénk, szinte gyámoltalan kis gyerek szepegve állt meg a nagybajúszú Székely Sándor előtt, aki első tanítója lett. De csakhamar kiderült, hogy Móricka valóságos csodagyerek, mert hiszen nemcsak a betűket ismeri, hanem egészen folyékonyan olvas is. Ezt a nehéz tudományt már otthon megtanulta. A rektor úr vezette be a Hárm as Kis Tükör és a Kis Káté titkaiba, előadás után pedig adomákat mondott neki, Mátyás királyról és a Mária Terézia híres bolondjáról." 

20180223_120551.jpg

 2. A Zichy palotában Jókai emlékkiállítás tekinthető meg a szerző bútoraival. Bővebben>>>

 20171123_182735.jpg

3. Jókai szobra a Duna menti Múzeum előtt. Saját fotó. Bővebben>>>

 20190222_135457.jpg

4. A templom, ahol Jókait keresztelték... (Saját fotó) Bővebb infó>>>

img_9102.JPG

... és benne a Jókai család padja (Saját fotó)

 TIPP: A város felfedezését érdemes a visitdanube.eu oldallal kezdeni, ahol minden turisztikai információ elérhető. A GUIDE@HAND Dunamente mobil alkalmazással pedig a helyszíneken olvashatunk bővebben az egyes helyszínekről, offline is használható térkép segítségével bejárva Komárom látnivalóit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr9415476392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) sturovo (1) Sturovo (2) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása