A komáromi Klapka szobor viszontagságos története

A Dunamentén szinte minden kő mesél, néha romantikus, néha véres, néha kalandos, néha tragikus, de mindig nagyon szerethető történeteket. Mai posztunkban a Klapka-szobor történetét mutatjuk be, amelyet 1896. november 15-én avatták fel a Komárom főterén. Akkor még senki nem sejtette, mi vár Róna József szobrászművész több mint 2 méteres alkotására a későbbiekben...

klapka01.jpg

 Klapka György szobra Komáromban (Saját fotó)

A szoboravatás

 

klapkater1915-kunymuz.png

A Klapka-tér a szoborral az 1900-as évek elején, korabeli képeslapon

A szoboravatásról a Vasárnapi Újság így számolt be: 


November
15-én kegyeletes hazafias ünnepet ült Komárom városa. A város és megye szinejava s a főváros és szomszédos megyehatóságok küldöttei jelenlétében leplezték le Komárom 1849-iki hős védőjének, Klapka tábornoknak érczszobrát. A város legszebb részén, a főtéren, a városháza előtt áll gránit talapzaton szabadságharcz egyik legvitézebb katonájának, kinek legutoljára hullt ki kezéből a kard, díszes emléke.

A szobor helyét már tavaly elnevezték Klapkatérnek. Az alak mintegy a várfokon látszik állni, lábainál ágyúroncsok, sánczkosár, zászló hevernek. Ő maga elszánt nyugalommal áll ott, mintha az ellenségnek nézne szemébe. Vállán függő katonaköpenyét a szél hátrafújja, s látni lehet a lovas honvédtábornoki egyenruháját. Feje fedetlen, az arcz az 1849-iki képek után készült. Jobb lábával kissé előre lép, jobb kezét erélyes mozdulattal ökölbe szorítja, készen a bal kezével fölemelt kardot bármely pillanatban kirántani hüvelyéből.

klapka-jmvk_hu.jpg

A szobor az eredeti talapzattal az 1900-as évek elejéről (korabeli képeslap, forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár)

Három évvel ezelőtt határozták el, hogy Klapka sírja fölé díszesb emléket állítsanak. A kegyelet rokonszenvvel karolta föl az eszmét, s akkor gondoltak rá, hogy megörökítsék Komárom híres védelmét is, a védő szobrával. A síremlék gyűjtéséből kevés maradt ugyan, de az adakozások kielégítőn folytak, s a szükséges összeg rövid idő alatt pár ezer forint híjával összegyűlt. Róna szobrász minden előleges biztosíték nélkül vállalta el a 28,000 frtra számított emlék elkészítését. A Klapka-bizottság 7000 forintot gyűjtött, Komárommegye és Komárom város pedig egyenként 3000 forintot adott. 

E 15-ikére Komárom utczáit feldíszítették, s a környékből is sokan sereglettek össze. A fővárosból a délelőtti vonat hozta meg a vendégeket, köztük sok régi honvédet.

 

klapkater-jmvk_hu.jpg

A Klapka-tér az 1900-as évek legelején, korabeli képeslapon (Forrás: bedo.hu)

A leleplezés ünnepe előtt megemlékeztek, az ácsi diadalmas csatában elhunyt hős honvédekről s a szoborbizottság tagjai kivonultak a Komárom közelében levő ács-herkályi pusztára, hogy ott a hősök sírja fölé emelt emlékoszlopot megkoszorúzzák.

A megyeház termében kezdődött a szobor ünnepélye. Délelőtt megérkezett Párisból Klapka fia is, Klapka György. Budapest főváros, Temesvár, Klapka szülőhelye, Pozsony, Győr városok küldöttséggel képviseltették magokat. A díszgyűlésen a szoborbizottság elnöke Tuba János képviselő és Sárkány Aurél főispán elnököltek. Tuba János mondta el a szobor történetét, köszönetét nyilvánítván az adakozóknak, a megjelent küldöttségeknek, a művésznek. Czéh István szavalta Szendrey Imre ünnepi költeményét, Kacz Lajos városi tanácsos lelkes beszédben emlékeztetett Klapka érdemeire, s erre kivonult a közönség a szobor helyére, a Klapka-térre. Ezernyi tömeg állt már itt.

vasarnapiujsag_1898_pages219-219-page-001.jpg

A Klapka-szobor előtt. Fotó a Vasárnapi Újságban (Forrás: Arcanum Digitális Tudástár)

A vörös lepellel eltakart szobor talapzata el volt borítva szebbnél-szebb koszorúkkal. Miután a szobor rácsozata nem készült el, fenyőfaágakkal vették körül a szobrot. A komáromi dalegyesület által énekelt Himnusz után Tuba János tartott hazaszeretettől áthatott, lendületes beszédet.

Ekkor lehullt a lepel, s riadó éljenzés hangzott föl minden felől. A közönségre igen jó hatást tett a szobor és készítőjét is éljenezték. Most a különböző egyesületek tették le koszorúikat, aztán Tátray József polgármester a város nevében átvette a szobrot. Az ünnepély záradékát Pósa Lajosnak Klapkáról írt költeménye fejezte be. Maga a költő szavalta el és nagy tapssal jutalmazták érte. A Szózat éneklése közt oszlott szét a közönség. Délben lakoma volt a «Jó pásztor» fogadóban, hol mintegy háromszázan voltak jelen.

A szobor sorsa a 20. században

A szobor egészen 1947. április 30-ig díszíthette a Klapka-teret - ekkor ugyanis eltávolították a főtérről és a várba vitték, ahol közel 20 évig hánykódott, sokszor szalmabálák alatt, azok védelmében, egészen addig, míg el nem érkezett Komárom várossá nyilvánításának 700. évfordulója.

img20200912_12040529.jpg

A szobor az Angolparkban, illetve az üres Klapka-tér az 1970-es években készült képeslapon

1965. október 28-án ugyanis újra megcsodálhatóvá vált az alkotás, noha nem az eredeti helyén, hiszen a vár melletti egykori Angolparkban állították fel újra, miután Nagy János komáromi szobrászművész restaurálta. A díszes, magas talapzat helyett azonban egy jóval kisebb és puritánabb talapzatra állították a szobrot. 

hajdubiharineplapnaplo_1989_03_pages133-133-page-001.jpg

A szobor 1989-ben. Forrás: Hajdú-Bihari Napló 1989. március 15. (Arcanum Digitális Tudástár alapján)

Újra a Klapka-téren

 

klapka02.jpg

A Klapka-szobor ma, Komárom főterén (Saját fotó)

1991-ben kerülhetett újra a szobor a mostani helyére. A helyreállításhoz szükséges forrásokat adományokból finanszírozták. A szobrot Nagy János szobrászművész restaurálta, ő alakította ki a felső szobortalapzatot is. A talapzat többi része Mag Gyula munkája, süttői márványból készült. 

Az átadóról A Hét című lap így számolt be: 


1991. május 5. nagy ünnep volt a komáromiak és a környékbeliek számára. Vasárnap volt, szeles, esős idő. Ennek ellenére nagy tömeg és több hivatalos küldöttség gyűlt össze a Városháza előtt. Délután két óra előtt néhány perccel felhangzott a Klapka-induló, amelyet Egressy Béni, a kor jeles művésze szerzett "magány és karénekre — Tháli Kálmán szövege után" abban az időben, amikor a bekerített várőrség zenekarának karnagyi tisztét látta el. Az induló befejeztével felsírt a tárogató a Városháza tornyának erkélyén, s a meg-megújuló szélben messze szálltak az Erdélyi himnusz fájdalmas dallamai: "Ki tudja, merre, merre visz a végzet...?" (Az idősebbek emlékeznek rá, hogy még a hatvanas években is mindennap tárogatószót lehetett hallani a Városháza tornyából. Talán ma sem csupán a turistaattrakciót látnák benne, ha fel lehetne újítani ezt a hagyományt...) Ezen az emlékezetes napon így vette kezdetét az az ünnepség, amelynek alkalmával újra felavatták a Klapka-szobrot — az eredeti helyén.

klapka03.jpg

 

Érdekelnek a Dunamente köveinek további történetei is? A visitdanube.eu-n megszólalnak, s elmondják a történetüket. Látogassátok meg a weboldalt, vagy kövessétek a további történetekért a Facebook oldalunkat!

Bízunk benne, hogy a pandémia elmúltával mielőbb újra találkozhatunk tematikus sétáinkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr3516285970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) sturovo (1) Sturovo (2) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása