Ilyen volt az "Aranykert fővárosa" 1891-ben

 klapka_te_r_katona_kkal.jpg

129 évvel ezelőtt a mai napon jelent meg a Vasárnapi Újságnak az a lapszáma, amely hosszas cikkben mutatta be  az Aranykert fővárosát, a Duna északi partján lévő Rév-Komáromot. 

"Ki is ne ismerné Csallóköz régi hagyományos Aranykert nevét!? – mellyet a rege és történet egyiránt sajátságos visszaemlékezéseivel kisér. Mint hazánk s a Duna legnagyobb szigete, valóban már mintegy magában elzárt külön világot és kertet képez. Népe nemzetünk egyik saját eredetiségű ős sarja; és beékelve különféle nyelvű népek közé, a magyarságnak legvégső örse.”

- írta Ipolyi Arnold a Csallóközi uti-képek című munkájában 1858-ban. De milyen volt az élet az Aranykert fővárosában egy fél századdal később, azonban még abban az időszakban, amikor a katonaság határozta meg a város mindennapjait, s még nem készült-el a Duna-híd? Milyen volt Komárom az Új-Szőnnyel való (a mai Dél-Komárom) egyesítése előtt néhány évvel? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ a cikk. 

 

A város és a vár

katona_k_e_s_civilek_az_u_jva_rna_l.jpgKatonák és civilek az újvár kapujánál. Forrás: bedo.hu 

"Komárom jellegét a katonaság adja meg. A városnak okkal-móddal ők adnak színt és életet, s e szerepet a közelmúltból, a szabadságharczot követő időből őrizték meg. Azonban az idő e merev színezetet is kezdi enyhíteni, s a polgári és katonai elem összebarátkozása napjainkban oly őszinte és kölcsönös, mint talán kevés helyen az egész monarkhiában. Idegennek első pillanatra feltűnik az utczákon és sétatereken a sok egyenruha, de azonnal észre fogja venni, hogy katona és polgár között nem áll fenn az a bizonyos khiinai fal. Különösen élénk képet nyújt a vár és a város az évi nagy hadgyakorlatok idején, midőn nemcsak a tartalékosok vonulnak zászló alá, hanem vidékről is érkeznek csapatok különféle fegyvernemből. Az idén meg pláne nagyon sok egyenruhát fogunk látni, az augusztus 10—12-én tartandó várostrom-gyakorlatok alkalmával."

- olvashatjuk a cikkben.

varkatonak-jmvk_hu.jpg

Tüzérségi gyakorlat az erődben. Forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár képeslaptára

Azonban a szerző szerint szintén a vár jelenti a város fejlődésének a gátját is. 

"Komárom sokkal nehezebb helyzetben van, mint Debreczen, Szeged meg a többi magyar város. Fejlődésében leghatalmasabb ellensége legnagyobb büszkesége, a méltán híres vár, mely egykorú nemzeti életünkkel, s az imént múlt történetében is oly kiváló szerepet játszott. A vár által körülvett város, mint zárt és hadászati hely, természetesen sem a nagy tőkének, sem a nagy vállalatnak nem kedvez, s még akkor sem fog kedvezni, ha a komáromiak vágyai mind be fognak telni, s közlekedésük által az év minden szakában gyors összeköttetésben maradnak a külvilággal."

koma_rom_metszet_vu1867.jpg

Az erőd egy korábbi, 1867-ből származó metszeten. Forrás: Vasárnapi Újság

Milyen volt egy korabeli várlátogatás?

"Ha az idegen keresi a várat, alig fog belőle valamit látni, pedig vezetője odaviszi a sánczok alá, beviszi a belső vagy öreg várba, megmutogatja kazamatáit. De hiszen nem lát egyebet mint sánczot, beföldelt falakat és alattok elvonuló  árkokat. E vár fontosságát az fogja csak megismerni, a ki fáradságot vesz magának a Duna két oldalán s a Vág mentén elvonuló védműveket bejárni és rendszerbe foglalva róla képet alkotni. Ez már nehezebb, és nem mindenki előtt nyílnak meg a tervezet féltékenyen őrzött titkai. S mindehhez az a baja is megvan, hogy akármilyen pompás madártávlatból akarná is kipéczézni, alig volna rá képes, miután az erődítések a zöld pázsit, meg a csalitos, fás ültetvények egy kedves és a szemnek jól eső ligettel teszik csalékonynyá."

A Tímár Mihályok és Brazovits Athanázok városa

 

koma_rom_piac.jpg

Komárom, a kereskedőváros piaca a 19-20. század fordulóján. Forrás: bedo.hu

Komárom Duna-menti kereskedővárosként mindig vegyes lakosságú volt. A cikk részletesen bemutatja a város etnikai összetételét és a korra jellemző, részben az etnikai hovatartozáshoz kapcsolódó mesterségeket is. 

"A milyen mértékben nőtt a hely hadászati jelentősége, oly mértékben szállott alá kereskedelme, mely legnagyobb jelentőségét a század első tizedeiben érte el. Ekkor volt Komárom kivált a gabona- és fakereskedés központja, e korból valók a Timár Mihályok és Brazovits Athanázok, kik virágzó üzlet mellett sok máig élő családnak alapját vetették meg. S e kereskedő-városban a magyarság dominált, közülök kerültek ki  a messze földre kiterjedő üzletek urai. Ők közvetítették a magyar gabonát Béccsel s a külfölddel, a Vágon aláusztatott faneműt ők továbbították és dolgozták fel, hogy, mint kész anyagot és hajót bocsássák forgalomba. Az ácsok, de kivált a superok, így hívják a hajóácsokat, máig megtartották jó renomméjokat, míg a gabonakereskedés átment Győrbe, s a régi mult emlékeiül a fakereskedés virágzik megfelelő eredménynyel." 

- olvashatjuk a cikkben. 

 

Superjai mellett Komárom még különösen halászairól nevezetes, s halászai nemcsak ma, hanem kivált a múltban is nagy névvel birtak. A víz adja meg kenyeröket ma is, mint régen, de ma ez az életmód nem oly jövedelmező, mint régen. A Dunát ellepő hajók, s a haltenyésztést szabályozó törvények a mostani halászok legnagyobb ellenségei. Hiában, ma jobban fizetik a halat, de nehezebben fogják. Régi erényeikből mit sem vesztettek, most is oly kitűnő halászlét főznek, s úgy sütik nyárson a halat, mint annak előtte. Tanyáik egy-egy kultúrtörténeti anachronizmus, mesterségök eszközei, külön halász-szótáruk, életmódjuk és szokásaik Hermán Ottó halászati nagy művének egyik szép fejezetéhez adtak anyagot és adatot.

tisztipav-jmvk_hu_1.jpg

Hangulatkép a belvárossal és a Tiszti Pavilonnal a 19-20. század fordulójáról. Forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár képeslaptára

Kereskedői mellett a szekeres-gazdák, a földmives osztály, a legeredetibb és legmagyarabb elem, külön városzrészt alkotnak, egymás között élnek, sem régi szokásaikból, sem életmódjukból nem engednek. Még ruházatukban sem állott be változás, s ünnepnapokon a református templomban lehet meglátni e tipikus kun-utódokat egyszerű kék ruhájukban, s nőiket kerek aljú szoknyáikban, kik ma is főkötőt, kis pruszkát és vállukon átkötött kendőt hordanak. Ők meglehetősen maradiak divatra és szokásokra, de haladók intelligencziában és gazdálkodásban.

Az iparos elemet leginkább a német eredetű, de teljesen elmagyarosodott polgárok alkotják. Városaink polgársága általán német eredetű volt, így Komáromé is; de ma már alig mondaná róluk valaki, ha beszélne velők, hogy őseik németek voltak.

Külön megemlítés illeti a czigányokat, kik szintén külön városrészt laknak a Czigánymező és a Czigánysor között, melynek legérdekesebb utczája a Pihegő-utcza. Egy darab ghetto s egy darab faluvége ; félig szabad, félig vad nép, fajának minden érdekességével és eredetiségével. Ők czivilizálódnak leghamarább, ha egyszer ráadták a fejőket, csakhogy ezt teszik meg legnehezebben."

Szekeres gazdák 1863-ban. Forrás: csemadok.sk

Ahol a víz az úr

A komáromiak életét mindig meghatározta a víz. Nemcsak a fentiekben említett halászat vagy a hajóácsok miatt, hiszen jelentős volt az árvizeknek való kitettsége is. Évszázadokon keresztül csónakkal vagy repülőhídon jártak át a Duna déli partjára a város lakosai, kereskedői, a híd elkészültéig azonban a Duna jelentős gátját szabta a közlekedésnek - különösen onnantól, hogy a Budapest-Bécs vasútvonal a Duna déli oldalán épült ki. 

"Mert, mikor megindul a zaj, — így nevezik a dunai jégzajlást, — és sűrű torlódásban rohan a nagy Duna duzzadt hátán, még a bátor révészek sem mernek átkelni Szőnybe, hol már vasút, s vele a világ nyílik meg előtted. Tantalus kínjait kellett érezniök az odavalóknak, mikor hasonló teleken kiállottak a szigeti révházhoz, s átnézve a túlsó partra, ott látták a masinát, melyhez csak át kellett volna menni." 

- olvashatjuk a cikkben. Azonban nemcsak a vasút elérését nehezítette a víz:

"Ez ma is vizes hely. Tessék még régebbi térképeket nézni, ott látszik igazán meg, miért van a jó komáromi és csallóközi népnek annyi vize, hogy valósággal uszóhártyával kell a guggónak születnie. A régi Csallóköz, körülfolyva a két Dunától, át és át volt szelve mindenféle irányban kisebb-nagyobb vízerekkel, melyek folytonos és állandó kapcsolatban mutatták a folyamok vízállásának változásait; ha apadásban voltak azok, elfogyott a belvíz, ha áradásban, kicsapott az érből, megmocsárosította az egész Csallóközt. Komárom vele szenvedett minden vízi katasztrófában kalásztermő országával, s bizony akárhányszor megesett, hogy hetekig el volt zárva a külvilágtól. Még jó, ha ladikon el tudták szállítani a postát Érsekújvár felé."

koma_rom_hi_d_01.jpg

Az új komáromi hidat 1892 szeptemberében adták át. A kép forrása: bedo.hu

 

TIPPEK VÁROSFELFEDEZŐKNEK:

 

Felhasznált források: 

- Vasárnapi Újság 1867, 1891. 
- Ipolyi Arnold: Csallóközi úti-képek. Pozsony, 1993. 
- Jókai Mór Városi Könyvtár képeslaptára
- bedo.hu
- arcanum.hu
- csemadok.sk

Nyitó kép: A Klapka-tér az 19-20. század fordulóján. Forrás: bedo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr3916119510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) sturovo (1) Sturovo (2) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása