Három királyné, akik életében sorsfordító volt komáromi látogatásuk

Komárom a magyar történelem egyik meghatározója. Kereskedelmi és hajózási központként, borászata, valamint az erődrendszere miatt mindig fontos szerepet játszott a magyar történelemben. Kevesen tudják azonban, hogy három magyar királyné számára különösen fontossá, életük sorsfordító településévé vált a város. 

Luxemburgi Erzsébet - fia születése és a Szent Korona elrablása

Luxemburgi Erzsébet (1409-1442) Luxemburgi Zsigmond és Cillei Borbála lánya volt. A királykisasszonyok boldog gyermekkora helyett azonban dinasztikus érdekek határozták meg az életét: két éves korában már menyasszony, 12 évesen pedig I. Albert felesége lett. A frigy előtt Zsigmond király a feleségét és a lányát is száműzte a neje állítólagos hűtlensége miatt.  Erzsébetnek a házassága sem lett boldogabb: tíz évet kellett várnia, míg először teherbe esett, az első gyermeke lány lett, a következő, a várva várt fiúutód három órát élt összesen. 29 éves, amikor 1438-ban megkoronázták Magyarország királynéjává. A boldogság azonban nem tartott soká, a férjét egy évre rá elveszítette - ekkor már a szíve alatt hordva második fiát. 

1440. február 21-én éjjel Erzsébet, a férje halála után négy hónappal Komáromban hozta világra másodszülött fiát, aki később V. László néven lett magyar király.

V. László szobra Komáromban. Forrás: magyarcimerek.hu

A királyi utód születése mellett azonban ezen az éjszakán egy másik sorsfordító esemény is történt Komáromban. A királyné parancsára Kottanner Jánosné udvarhölgy, több szolga részételével Visegrádon ellopta a Szent Koronát, és egy vánkosba varrva Komáromba vitte.Így s királynénak sikerült megkoronáztatnia a 12 éves csecsemő fiát, V. Lászlót (meghiúsítva I. Ulászló megkoronázását). A koronázás teljesen szabályos volt. Fehérvárott a Szent Koronával történt, a szertartást az esztergomi érsek, Szécsi Dénes bíboros végezte.

Pesky Ede: A magyar Szent Korona elorzása Visegrádról, a Hölgyfutár illusztrációja (1864)

V. László történetét jól ismerjük Erkel Hunyadi László című operájából, illetve Arany János V. László című balladájából. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy Erzsébet a fia születését követően alig két évre Győrben 33 évesen meghalt. 

Aragóniai Beatrix  - az özvegy, aki a királynői cím megszerzéséért küzdött

Mátyás és Beatrix a Ransanus-kódexben

1490. április 6-án Bécsben meghalt Mátyás király, s a történészek azóta is vitatkoznak azon, vajon gyilkosság áldozata lett-e a király. Többen állítják, hogy maga Mátyás felesége, Aragóniai Beatrix (1457-1508) gyilkoltatta meg - bár Bonfini elbeszélése szerint a Mátyás halálos ágyánál lefolyt érzékeny jelenetek után a királyné földúlt hajzattal, fájdalmában körmeivel összekarcolt arccal, teljesen kimerülve vonult vissza szobáiba.

Az tény, hogy alig pár nappal Mátyás halála után elindult a trónért való harc, amelyben részt vett az özvegy királyné és Corvin János is. Hét nappal a király halála után - amikor a leírások szerint a test már erősen szagosodni kezdett - a holttestet hajón Bécsből Budára szállíttatták. 16-án ért a gyászmenet Komáromba, a királyné pedig másnap innen írta meg a levelét, amelyet több felvidéki magyar város levéltára is megőrzött, s amelyben királyválasztó országgyűlést hívott össze, mint "Isten kegyelméből Magyarország királynéja". 

Tudjuk, a magyar koronát végül sem ő, sem Corvin János nem kaphatta meg, pedig Beatrix még azt is felvállalta, hogy névleg II. Ulászló felesége legyen. A házasságot 1500-ban az elhálás hiánya miatt bontották fel. A királyné élete utolsó éveit Ischia szigetén egy kolostorban töltötte, 50 évesen halt meg. 

Sissi, aki először Komáromban lépett magyar földre

Ferenc József felesége, Erzsébet királyné (1837-1898) életében is meghatározó volt Komárom - 1857-ben ugyanis a komáromi szigeten lépett életében először magyar földre. 

sissy_vasarnsapi_ujsag_1854apri2.jpg

Erzsébet a Vasárnapi Ujság 1854. április 2-i számában

Erzsébet, aki alig 16 éves volt, amikor férjhez ment, már házasságának első évében teherbe esett. 1855. március 5-én szülte meg első gyermekét, Zsófiát, majd 1856. július 12-én Gizellát. Anyósa azonban mindkét gyermeket az anyjuktól távoli lakosztályba helyeztette és a nevelésüket nem engedte át a fiatal édesanyának. Részbeli áttörést jelentett az anyakirálynéval szembeni harcában az 1857-es év, amikor a két gyermeket magyarországi útjukra is magukkal hozták. Sajnos azonban a látogatás tragédiába torkollott:  május 29-én az alig két éves Zsófia Budán tífuszban elhunyt. 

Az első, tragikus látogatás után Erzsébet még számos egyéb alkalommal látogatott el Magyarországra, a tragédia ellenére szerette az országot, sőt, 1868-ban negyedik gyermekét, Mária Valériát Budán szülte meg. 

Az első látogatás emlékére a komáromi szigetet ma Erzsébet-szigetnek hívják, s a királynéról kapta a nevét a két ikervárost összekötő Duna-híd is.

 sissi.jpg

Erzsébet királyné a Vasárnapi Ujság 1867. évi évfolyamában

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr1813559729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) Sturovo (2) sturovo (1) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása