Mézeskalács, ahogy régen készítették
Ön is kipróbálhatja a többszáz éves receptet!

Ma Komáromban felállították a város karácsonyfáját, ezzel "hivatalosan" is elkezdődött az ünnepi készülődés. Mi is elkezdtünk hát utánajárni a régi karácsonyi hagyományoknak - s rá is találtunk a komáromi születésű Simai Kristóf piarista szerzetes 220 éves mézeskalács receptjeire. 

Simai Kristóf a 18. század legvégén, 1795-1799. között szakácskönyvet írt  "a házi gazdasszonyoknak, a jó falatoknak szokott szájnak tetszésére". A szakácskönyv hosszú időn keresztül kéziratban volt a piarista rend könyvtárában, míg végül 2011-ben jelent meg nyomtatásbanTöbb mint 600 receptet jegyzett le a szerző, emellett "Elegyes jegyzéket" is készített, amelyben a különféle tanácsait foglalta össze. 

A kötetbe összegyűjtötte a kor mézeskalács receptjeit is, amelyet most az Advent közeledtével szó szerint teszünk közzé a 2011-es kiadás alapján.

mezeskalacs2.jpg

"556. Mézes kalács


Egy kétfülű tálba üss négy egész tojást, és két kalán fejér jóféle borral keverd egy kevessé öszve. Adj hozzá egy font szitált nádmézet, és egy egész óráig verd öszve egy fakalánnal, hogy jól feltajtékozzon. Metélj közibe apróra egy citromhéjat, négy szerecsendiót faragj vagy reszelj meg ’s hints közibe. Végy egy font szép tiszta lisztet, ennek felét tedd a kétfülű tálba, ’s keverd öszve a többivel, felét pedig a nyújtódeszkára, ’s a tálból a tésztát fordítsd reá, ’s gyúrj tészát belőle, mely, ha szépen öszveállott, metéld egy jó hüvelknyi vastagságú és egy ujjnyi hosszaságú, ’s négyszegletű táblácskákra úgy, hogy keskenyebb legyen mintsem hosszabb. Egy vastáblát melegíts meg s kenj meg fejér viaszkkal, melyben terpentin olaj nincs, ’s osztán töröld le a tábláról a viaszkot, ’s rakd reá szép renddel a tésztát, ’s mértékletesen fűtt kemencében vagy tortátasütő serpenyőben süsd gyengére, hogy meg ne keményedjen, mert külömben törik, és reszelni nem lehet.


557. Ugyanaz más módon


Végy egy icce tiszta szín mézet egy sárgaréz serpenyőbe, főzzed ki, a tajtékját szedd le, ha megtisztult, adj hozzá 1 lat tört ’s szitált nádmézet, ’s együtt jól forrald fel. Fűszerszámozd meg törött fahéjjal, szekfűvel, szerecsendióval, apróra vágott citromhéjjal, keverd jól öszve, de előbb levedd a tűzről, azután verj közibe addig szép fejér tiszta lisztet, még jó vastag erős tészta nem válik belőle. Osztán nyújtsd ki sodródeszkán egy késfoknyi vastagságúra. Metéld aminémű formára akarod, nyomkodd formába.

20171129_180315.jpg

A réz- vagy vaslannát hintsd meg liszttel, rakd reá, tedd sütőkemencébe, de forró ne legyen, hanem gyengén piruljon meg. Ha megsült, még meleg, szedd le a tábláról, mert ha meghűl eltördözik, száraz helyen, és ha meglágyul, rakd meleg helyre, hogy porcogós legyen. Némelyek egy kis törött borsot is tesznek belé.


558. Ugyanaz más módon

szegfuszeg_mez.jpgMéz és szegfűszeg. Saját fotó. 


Egy sárgaréz serpenyőben három és fél verdung mézet főzz ki, a tajtékját szedd le, adj hozzá fél font törött nádmézet, hagyd, főjön ez is vele. Azután végy a nyújtódeszkára fél font munt lisztet, három citromhéjat apróra vágva, fél lat tört szekfűvet, ’s mindezeket egyvelítsd öszve, és ha az olvasztott ’s megfőtt méz valamennyire meghűlt, a többi szerekkel készíts belőle tésztát. Osztán tedd kétfülű tálba, hagyd, nyugodjon négy óráig, ha tovább áll, még jobb, azután kend meg a vastáblát viasszal, nyújtsd hegyibe négyszegletre a tésztát két késfoknyi vastagságra, ’s oly szeletkékre metéld, aminéműekre tetszik, ’s a kemencében pirítsd meg."

 

24232233_10155932269753114_8085942256174967024_n.jpg

Komárom karácsonyfája a Klapka-téren. Fotó:  Facebook - Keszegh Béla

 

Szöveg forrása: Simai Kristóf:  Némely étkek készítési módja. Alinea kiadó, 2011. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dunamente.blog.hu/api/trackback/id/tr413184746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Impresszum

Az oldal a Dunamente - Podunajsko turisztikai szervezet blogoldala. 

Tudjon meg többet a Komárom - Párkány közötti fantaszkikus élményeket nyújtó területről a www.visitdanube.eu oldalon!

Kövessen a Facebookon is!

Címkék

árvíz (2) Az arany ember (1) Beatrix királyné (1) bor (2) Burcsákfesztivál (1) Celemantia (1) Csokonai (2) Csokonai Vitéz Mihály (2) Déryné (1) Déryné Széppataki Róza (1) diplomácia (1) Domonkos János (1) Duna (19) Dunamente (16) Dunamocs (4) Dunapart (14) élményfürdő (2) érdekességek (20) erőd (6) Erzsébet-sziget (2) Erzsébet királyné (1) Észak-Komárom (21) Esztergom (1) Európa Udvar (1) Fábián Julianna (1) Fesztivál (1) földrengés (2) fürdő (1) gasztronómia (2) Görgey Artúr (1) Halászlé (1) hírességek (8) híres emberek (10) Hunyadi Mátyás (1) irodalom (2) Izsa (2) jeges árvíz (1) Jókai (4) Jókai Mór (3) Karva (3) katasztrófa (1) Kelemantia (1) Kézműves termékek (2) kirándulás (9) kirándulások (1) Klapka (2) Klapka-tér (1) Klapka György (2) költészet (1) Komárom (21) látnivalók (12) Lilla (2) Luxemburgi Erzsébet (2) magyar-szlovák kapcsolatok (3) Mária Valéria (1) Mária Valéria híd (1) masszázs (1) Mátyás király (1) múzeum (8) Muzsla (3) nyaralás (4) Párkány (6) Pat (2) program (11) regény (1) Révkomárom (13) római kor (1) római tábor (1) romantika (1) Simai (1) Simai Kristóf (1) Simon-Júda napi vásár (1) Sissy császárné (3) strandolás (1) sturovo (1) Sturovo (2) sütemény (1) szerelem (1) színház (1) szobor (3) temetés (1) termálvíz (1) történelem (23) V. László (2) vadas thermal resport (1) Vajda Julianna (2) városnéző séta (1) wellness (3) Zichy-palota (3) Zichy János (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása